1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Стагнация на пазара на български мед заради внос от трети страни

Стагнация на пазара на български мед заради внос от трети страни

По-ниски добиви, рекорден спад в цената на меда

 Рекордно ниската цена на пчелния мед в момента заради дъмпингов внос от страни извън Европейския съюз се отразява пагубно на българските пчелари. По думите им, това е най-големият проблем, който съпътства тази стопанска година, тъй като продукцията им стои нереализирана.

„Има насищане на пазара в Европа с мед от трети страни - Китай, Украйна, Бразилия, Чили, които продават на по-ниски цени от нашите. На дребно при директните продажби пчеларите гонят цени 10-12 лв., а по-специалните монофлорни медове стигат до 15 лева. Ситуацията е много сложна тази година“, каза Тодор Найденов, председател на Областен пчеларски съюз - Велико Търново. Продажбите на едро паднаха до 3,50 лева за килограм.

 

Пчеларите се надяват на адекватни мерки от държавата за ограничаването на вноса на евтин пчелен мед и продукти от държави извън Европейския съюз, като изчакват нормализация на пазара и по-добри изкупни цени на меда.

Измръзването на акациевите насаждения заради ниските температури през пролетта пък доведе до намален добив на мед.

Величко Тодоров се занимава с пчеларство от 20 години и в пчелина си има в момента 160 кошера. Стопанството му се намира в акациева гора, но тази година не е извадил акациев мед заради измръзването на насажденията. „Стопанската година аз я определям като относително добра. Нямаше пролетна паша, друг път сме вадили по три пъти мед, тази година един път само. Студена и дъждовна пролет, акацията не цъфна, имаше роене. После като мина този период на роенето, от липата имаше доста добив - около 20 кг на кошер.“

Тази година пчеларските интервенции стартираха по-късно, а и заради неяснотите при кандидатстване много пчелари не са успели да подадат заявление. Част от интервенциите не покриват стопроцентово разходите на бенефициентите и те се включват със самоучастие, сподели Величко Тодоров.

И през тази година заболяванията не подминаха пчелните семейства. Разходите по лечението им са големи, споделиха още пчеларите.

 

 

 

Етикети мед, пазар, цена, пчели
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.