1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Австралия се стреми да стане световен лидер в производството на камилско мляко

Австралия се стреми да стане световен лидер в производството на камилско мляко

Австралия е дом на най-голямата популация диви камили, които живеят в пустите региони на страната

Все повече фермери в Австралия залагат на производството на камилско мляко. Лидер в бранша на Петия континент е основана през 2016 година компания, която в момента отглежда 160 женски камили и която планира мащабни инвестиции, за да навлезе на международния пазар.
 
Австралия е дом на най-голямата популация диви камили, които живеят в пустите региони на страната. Първите такива животни са внесени преди 180 години за транспортни цели. Някои от тях са избягали от своите стопани и след това масово са се размножили.
 
Фермата, която досега продава своите продукти предимно в западната част на страната, смята да увеличи стадото и преработвателните си капацитети, тъй като търсенето на камилско мляко непрекъснато расте. Планираната нова мандра трябва да бъде готова до 2026 и тогава стопанството ще произвежда по 22 милиона литра на година. Целта е да се излезе на международния пазар за камилско мляко на прах и за бебешки храни, а необходимата инвестиция е в размер на 12 милиона евро. С два милиона и 700 хиляди ще участва и правителството на Западна Австралия, а през втората половина на 2024 фирмата ще излезе и на борсата.
Според собственика Петият континент има потенциала да стане световен лидер в производството на камилско мляко, тъй като разполага с голяма дива популация, съответните технологии, подходящ климат и подкрепа от властите.
 
За много потребители камилското мляко е алтернатива на кравето, тъй като съдържа много по-малко алергени и наситени мастни киселини. Освен това то е с по-голяма хранителна стойност и се понася много добре както от пеленачета, така и от възрастни. Има и научни изследвания, които показват положителното му влияние върху развитието на деца с аутизъм и диабет. Тези качества имат и своята цена – в Австралия един литър струва между 8 и 12 евро. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.