1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските овощари с внушително представяне в Берлин на ФРУТ ЛОГИСТИКА 2024

Българските овощари с внушително представяне в Берлин на ФРУТ ЛОГИСТИКА 2024

Българското участие се организира от Съюза на Дунавските овощари, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“

Съюзът на Дунавските овощари представя България от 7 до 9 февруари в Берлин на най-голямото международно специализирано изложение FRUIT LOGISTICA 2024. В рамките на изложението има посетители от над 140 страни, които могат да направят своите срещи с производители на плодове и зеленчуци от 94 държави от всички континенти. В 26-те палати на изложението се откроява силното присъствие на рекордните 2770 изложители, в сравнение с 2610 изложители през 2023 г.

Тази година имаме впечатляващо българско участие като брой изложители, дизайн и оформление на щанда и продуктово представяне. Още 47 страни са резервирали повече площи в настоящата година, между които с най-голям ръст са Италия и Испания, а Китай увеличава своето присъствие повече от три пъти. Във времена като днешните, партньорствата са още по-важни и ние предоставяме в Берлин ефективна платформа за насърчаване на съществуващите и разширяване към нови пазари, казват организаторите на форума.

Българското участие се организира от Съюза на Дунавските овощари, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“. На щанда на България се представят и производители от партньорски организации - Добруджанския овощарски съюз и Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

 

frut-logistica

„Тук в Берлин наистина можете да почувствате пулса на индустрията. Бизнесът с пресни плодове е изправен пред многобройни предизвикателства по отношение на увеличение на разходите, което поставя под заплаха рентабилността на нашите производители, но и на тези от цял свят. В моменти като този всички ние се нуждаем от повече партньори, отколкото в миналото. И затова присъствието на  FRUIT LOGISTICA е толкова важно, а осъществените срещи още през първия ден бяха изключително продуктивни“, сподели Мирослав Черников, член на УС на Съюза на Дунавските овощари. 

Няма как да не отбележим, че намаляването на административната тежест от страна на България е още по-важно за сектора в момента, смятат българските производители на плодове и зеленчуци. Вместо това с новата наредба Н-5 от 1 януари 2024 г. се затормозява работата на сектора, затова и те настояват за изключване на производителите на плодове от обхвата на наредбата. „Ние сме на светло и със сигурност нелоялните и незаконни практики не съществуват при нас. Затова и ще продължим да подкрепяме усилията на държавата за прекъсване на нелегалния и нелоялен внос“, отбеляза Димитър Рачев, член на УС на Съюза на Дунавските овощари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.