1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 2007 год. - дали ходене по мъките, или съзидание?!

До 2007 год. - дали ходене по мъките, или съзидание?!

Повечето млекопроизводители се съмняват, че от стара база и малко пари ще направят европейска ферма

 

Вчера в Монтана Националната и Областната служба за съвети в земеделието и Националната асоциация на млекопроизводителите организираха семинар на тема "Как да подготвим млечните ферми в България за изискванията на Европейския съюз".

Лекциите бяха изнесени от научни работници от специализирани ведомства в отрасъла. Доктор Камен Йорданов, представител на "Интервет", говори за факторите, които понижават качеството на суровото мляко и какво трябва да правят стопаните, за да имат здраво и с висока продуктивност стадо.

Това в контекста на семинара бе свързано с друга лекция, която разглежда модерните технологични решения в европейското млечно фермерство, изнесена от ст.н.с.I степен Стефан Станев от Научния институт по говедовъдство и овцевъдство-Стара Загора. Той изтъкна, че обори за млечни крави по европейски тип трябва да се строят и при нас. И отново във връзка с млечното говедовъдство и бъдещето му сега, и след влизането ни в Евросъюза, беше и третата лекция, която разгледа за присъстващите възможностите за постигане на различни нива на модернизация на съществуващата технологична инфраструктура, доста остаряла при нас и в другите млечни ферми в България. Тя беше на доц. д-р Банко Банев от Тракийския университет в Стара Загора. Банев акцентира на правилния избор на доилна техника, поддържането й, за да няма мастити, приложение на начините за доене в зависимост от размера на фермите, предимствата и недостатъците при различните варианти на машинното доене. Той даде и подробна информация за специалните съоръжения за приготвяне на пълнодажбени смески на дойните крави.

Производителите на мляко бяха информирани съвсем официално, че до март 2005 год. ще бъде създаден национален регистър на млечните животни в страната и информацията, която ще подават фермерите, трябва да е реална и достоверна, за да не се спъне разпределянето на млечните квоти.

От своя страна фермерите все питат кои са начините на финансиране, за да модернизират старата инфраструктура. Изразиха съмнение, че млечното говедовъдство в Северозападна България може да се трансформира по евростандартите за краткото време до 2007 год., а това означава, че е под въпрос дали и кога пълно ще могат да се интегрират в евросемейството на млечните фермери./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.