1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хеликоптери спасяват лозята в Свищовско

Хеликоптери спасяват лозята в Свищовско

 

По 600-800 кг. грозде на декар очаква тази година от собствените масиви свищовския "Винпром". Това съобщи вчера изпълнителният директор Николай Осиковски. През т.г. в 4 200 дка масиви е имало поражения от болестта брашнена мана, но те са били локализирани. От началото на годината досега лозята са пръскани 8 пъти с хеликоптер, а за борба с болестите по тях дружеството е инвестирало над 150 хил. лева. Основните сортове, които отглежда "Винпром Свищов" за производствени цели са каберне совиньон и мерло, а от две години и няколко блока с млади насаждения от шардоне и други бели сортове. След 15 септември ще стартира активната кампания по прибиране на гроздето. Тогава ще започне брането на белите сортове, а по-късно и на червените. От дружеството предвиждат това да стане в максимално кратки срокове ­ за около месец. 150-те постоянно заети в масивите работници ще се усилят с около още 200 сезонно наети гроздоберачи.

В момента хит на производствените артикули е свищовското "Розе". Т.г. от него се реализират над 100 хил. бутилки за вътрешния пазар. Марката се прави по австралийска технология. Виното е богато на аромати като преобладават тези на касис и ягода. Реколта 1996 ­1998 г. от прочутата "Свищовска Горчивка" вече е на изчерпване, каза още Осиковски. От нея годишно също се произвеждат над 100 000 бутилки. Малък дял от тях заминават за Чехословакия.

Серията "Долината на розите", която включва елитни сортове каберне, мерло и розе вече се продават във вериги от супермаркети във Великобритания. За Острова производството и дистрибуцията за т.г. могат да стигнат до 500 хил. бутилки. Популярната марка "Кадарка" пък се пласира от години в Полша. Полусухото вино е с трайни позиции на полския пазар. През май за вътрешния пазар свищовската винарна пусна нови вина каберне и мерло от серията " The best of year". Отлежали вина с марка "Лео" изнасят от дружеството за Швеция.

Ако до месец не се задържи слънчево и топло, реколтата ще бъде слаба, прогнозира директорът на "Винарна Лясковец" Иван Вълчев. Дъждовете и застудяванията през последния месец не позволяват на гроздето да узрее. Затова е много важно сега да се задържи хубаво времето, за да има захарност.

Първите анализи на Шардоне, направени в лясковската винарна са показали 13-15 градуса. До две седмици се очаква да започне беритбата на шампанските сортове.

Масивите в Лясковец все още не могат да се съвземат след поголовното измръзване през миналата година. Това лято е имало загниване в някои райони, мана се появила на блоковете, в близост до гората.

Около 30-35 ст. за обикновените и към 50 ст. за скъпите сортове грозде предвижда за предстоящата изкупна кампания Иван Вълчев. Според него цените няма да се различават съществено от миналата година, въпреки, че като цяло тазгодишщната гроздова реколта в страната няма да е добра./dnesbg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.