1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. И без субсидии в свиневъдството може да се печели

И без субсидии в свиневъдството може да се печели

 

Такива ще са и вашите изводи, ако отидете в земеделска кооперация "Славяни" в Славяново. На 15 септември кооперацията беше домакин на специална среща за представяне на добра практика по свиневъдство. Организатори на мероприятието бяха Областната служба за съвети в земеделието в Плевен и ЗК "Славяни" с председател Ангел Деков.

Земеделската кооперация работи от 1993 г., а със свиневъдство членовете и започват да се занимават през 1999 г., беше посочено по време на мероприятието. Започват отглеждането с 19 свине-майки, за да се стигне до над 500 прасета за угояване към момента. Породите са "Ландрас" и "Дунавска бяла". "Среднодневният прираст в угояването е около 630 грама. Себестойността на 1 килограм живо тегло през годините е около 1.50 лв. а цената на реализация на продукцията е в рамките 1.53 - 2.70 лв/кг. През всичките тези години фермата е приключвала с печалба", не без гордост каза Ангел Деков. Той сподели с присъстващите фермери от Плевен и региона, че за него тайната на успеха е в производството на фуражите, които те използват. Компонентите за тях са собствено производство и така се получава ниска себестойност на фуража. Заплаща се само за изработката и смесването му. Използват се фуражи с повече белтъци, с което се цели намаляване на угоителния период. Към момента се работи по програма за намаляване на дневния фураж и увеличаване на прираста.

За цялостната дейност на фермата се грижат само пет души. Като основна съставка на произвежданите фуражи се използват белтъчните биоконцентрати на "Провими България". Фирмата е на българския пазар от 3 години и доставя белтъчни биоконцентрати, компоненти за фуражната промишленост, храни за всички видове животни, птици и риби. Специалистите от фирмата са оптимизирали състава на внасяните до този момент от Холандия биоконцентрати, съобразявайки се с най-новите постижения на науката за хранене на животните и с хранителната характеристика на специфичните суровини в България. Това споделиха по време на срещата представителите на "Провими България"./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.