1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Над 80% от маслодаен слънчоглед в Плевенско е прибрана

Над 80% от маслодаен слънчоглед в Плевенско е прибрана

Стопаните започнаха кампанията за прибирането и на царевицата

 

Повече от 80% от засетите с маслодаен слънчоглед площи в Плевенска област са вече реколтирани, съобщиха от Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. И припомниха, че общо със слънчоглед в региона тази година са засети 617 680 декара. Досега общото производство е 101 906 тона при среден добив от декар 200 килограма. С най-високи добиви са стопаните в община Кнежа - 219 килограма от декар, като тази цифра за тях е окончателна, тъй като те приключиха още в средата на седмицата с прибирането на слънчогледа. Най-ниски са добивите в община Червен бряг - 185 кг/дка.

Започна и кампанията по прибирането на тазгодишната реколта от царевица, научихме още от специалистите в Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен. Около 1 процент от засятото е вече реколтирано. Общото производство досега е 1 509 тона при среден добив 519 килограма. Като цяло земеделските производители очакват много добра реколта от царевица.

Заедно с прибирането на реколтата започна и подготовката на площите за засяване на есенните култури. 320 460 декара в Плевенско са подготвени до момента за засяване, на 219 865 декара е извършена дълбока оран. В областта към момента с фосфорни торове са наторени 10 500 декара, а с калиеви - 6 000 декара./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.