1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сортът пшеница трябва да се избира съобразно почвено-климатичните условия

Сортът пшеница трябва да се избира съобразно почвено-климатичните условия

 

На 16 септември, четвъртък, в сградата на ОАПС Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен проведе семинар на тема "Сортова структура на пшеница. Сеитба, есенни грижи и растителна защита". Съорганизатори на семинара бяха Добруджанският земеделски институт в Генерал Тошево, Регионалната служба за растителна защита в Плевен, Съюзът на кооперациите, Националната асоциация на земеделските производители и Институтът по растителни генетични ресурси в Садово. Присъстваха 70 председатели на земеделски кооперации, арендатори, частни земеделски производители, както и представители на медиите от региона.

Семинарът беше открит от д-р Милка Нанова, началник сектор на ОССЗ - Плевен. Първият лектор - ст.н.с. д-р Николай Ценов от ДЗИ - Генерал Тошево, се спря на основните принципи при определяне структурата на сортовете пшеница. Подчертано беше, че това трябва да се съобразява с няколко фактора, като климатичните условия на годината, нивото на агротехника, биологичния потенциал и качество на зърното, посевния материал. Броят на сортовете зависи от обема на земята, големината на парцелите, актуалното почвено плодородие, факторите на околната среда, целта на реализация на продукцията и наличието на подходящи сортове в района. Д-р Ценов представи някои от подходите за формиране на новите сортове, като направи и кратко описание по отношение на продуктивност, толерантност на стресови фактори, устойчивост на болести и възможности за интензивно отглеждане на някои от тях. "Групирането на сортовете по хлебопекарни качества в първа група - Аглика, Преслав, Милена, Прогрес, Албена и Ивета, и втора група - Енола, Галатея, Пряспа, Тодора, Славея, Карат, Кристал и Янтър, е сравнително относително и зависи от агротехниката, почвеното плодородие, климатичните особености на района, торенето и други. Като важно условие за получаване на по-високи и стабилни добиви, особено в Северна България, е да има поне един ранен сорт при определянето на сортовата структура на стопанството", каза пред аудиторията д-р Николай Ценов.

Ст.н.с. д-р Стефан Нейков представи сортовете пшеница на Института по растителни генетични ресурси в Садово. Сорт "Катя" се очертава като един от най-сухоустойчивите и високодобивни, беше подчертано от д-р Нейков. Като силни пшеници бяха посочени Победа, Садово 552, Момчил и по-новият - Юнак. За Южна България в момента като основен сорт се явява Садово 772 - нискостеблен, неполягащ и неоронващ се. На производителите беше представена конкретна оферта с цени за базови семена пшеница. 

Д-р Нейков представи и няколко сорта ечемик, ръж и овес, като заостри вниманието на голозърнестия сорт овес Мина, който се изкупува при цена 1.00- 1.20 лева за килограм. 

Ст.н.с. д-р Маргарита Нанкова от Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево засегна в лекцията си въпроса за агротехническите изисквания на пшеницата. Основните акценти бяха върху торенето - отбелязано беше, че пшеницата има предпочитания към амонячния азот в началото на вегетацията. Нитратната форма се предпочита в по-късен етап от развитието на културата и при по-високи температури. Д-р Нанкова наблегна на това, че карбамид не трябва да се използва при почви с алкална реакция и амониевата форма на азота спомага за усвояването на фосфора. Препоръчително е третирането на семената с биоторове, заедно с обеззаразяването им.

След изнесените лекции беше отделено време и за дискусия по конкретни въпроси на земеделски производители от Плевенски регион./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.