1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Вини"-Сливен отгледа победител

"Вини"-Сливен отгледа победител

Winner е произведено от грозде, брано по изгрев-слънце

 

Хубаво вино става от хубаво грозде, казват старите майстори. А за да се отгледа качествена реколта, трябват поне две неща - добри климатични условия и много грижи.
Районът около Сливен е известен в цяла България с хубавите си лозя. А между областния град и село Блатец по пътя за Бургас са масивите, които раждат най-класното грозде. Те са в най-добрата продуктивна възраст - 10-12 години. Точно това място подбрахме за производството на уникалното вино Winner, обясни Валери Чулин, изпълнителен директор на "Вини" АД и главен технолог на напитката. Червеният еликсир е от сорта "Каберне Совиньон", реколта 2002 г. Лозето не е поливано, не е слагана и прашинка изкуствен тор. Почвата е канелена, горска. Лозята са разположени на южни склонове с наклон 3-4 градуса. Поне 207 дни температурата в района е над 10 градуса.

Една от тайните за добро вино е в брането на плода. То е извършвано в ранните утринни часове, докато е все още хладно. Така не се загрява гроздето, а после температурата на ферментация са поддържа по-ниска. Тази технология запазва плодовия аромат на гроздето. Ако зърната са нагорещени, при шока от високата към ниска температура на ферментация се губи ароматът.

Брането се прави изключително внимателно, за да се запази безценната суровина, която веднага се транспортира във винпрома. Всеки отделен етап от създаването на виното се следи много строго. Само точният избор на технология може да направи от едно вино продукт от висока класа, твърдят познавачите.

За създаването на Winner са съчетани 85-годишната традиция на "Вини" и достиженията на модерните технологии. Тънкостите са в използването на специални енологични добавки от Франция. Приложена е обработка с яйчен белтък, която омекотява вкуса.

За виното престоят в бъчвата е като първите 7 години на човека. Там се оформя неговият характер. Winner отлежава 18 месеца в американски, френски и български бъчви, които са с различна степен на обгаряне. Затова неговият характер е сложен и се отличава с многоплановост. Ароматът е букет от пушек, дъб и подправки. Вкусът му е плътен и богат, но и с приятна за сетивата мекота. Надделяват плодовите нюанси.

След години отлежаване това вино ще стане още по-добро, тъй като има необходимите качества за развитие в бутилката. Така, освен украшение на трапезата, Winner ще бъде и достоен участник във всяка уважаваща себе си винена карта или колекция на ценител.

Истинското елитно вино изисква и завършен външен вид от висока класа. За оформлението на бутилката на "Уинър" са използвани само висококачествени материали - френски бутилки, коркови тапи и оловни капсули. Кутията е конструирана така, че позволява бутилките да се съхраняват легнали, което е най-добрият начин за стареене на елитната напитка. Етикетът е изработен от висококачествена хартия с копринен ефект.

"Вини"-Сливен традиционно произвежда червени вина с високо качество, които са носители на много награди от конкурси. "Уинър" е най-новият елитен продукт, който продължава тази традиция. Запазеният му знак е корабна мачта с издути от вятъра платна, водещи кораба към бреговете на победата.

Днес ценителите могат да дегустират виното, което за първи път ще бъде представено пред публика. Над 400 отбрани гости са поканени в столичните Централни хали, за да вкусят от уникалната напитка. Първите 50 произведени бутилки ще бъдат раздадени на най-запалените колекционери./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.