1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започна прибирането на слънчогледа

Започна прибирането на слънчогледа

Стопаните от монтанско започнаха прибирането на слънчогледовата реколта

 

Стопаните от областта започнаха прибирането на слънчогледовата реколта. Както коментираха от областната дирекция "Земеделие и гори" все още е рано да се прави официален бюлетин за хода на кампанията. Производителите просто в началото опитват, мерят влагата и регулират машините.

И все пак в близките дни кампанията ще набере скорост и ще започнат да се жънат хиляди декари на ден. Защото дори и при повишена влага рискът от загуби от природни стихии е по-голям, отколкото малка влажност. В областта има за прибиране над 130 000 дка с маслодаен и шарен слънчоглед. Според експертите от Областната служба за съвети в земеделието очаква се добър добив, който на места ще надхвърли 150-180 кг от декар.

Онова, което занимава производителите, е цената на слънчогледовото семе. Вече стана ясно, че от пшеницата производителите не могат да спечелят. Ако така стане и със слънчогледа, стопанската година може да бъде отписана, въпреки пика в добивите. За разлика от рафинерия "Калиакра"-Добрич, която обяви изкупна цена от 340 лева без ДДС за тон маслодайно семе, плюс 5 лева на тон за чисто семе, тукашните рафинерии мълчат. В Добричко, Силистренско и Тутракан се чуват гласове, че няма да продават маслодайно семе по-евтино от 380 лева за тон. Така беше и в началото на прибирането на пшеницата, когато се искаха 220 лева за тон зърно. 

Вероятно преработвателната кампания на слънчогледовото семе в Монтанско ще започне с ишлеме на малки партиди. А каква ще е изкупната цена на семето, най-сигурно е да изчакаме и видим./farmer.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.