Кирстен Вийлард е тези дни в България, а в сряда ще посети Фермерския фестивал в София
През март холандката Кирстен Вийлард е предприела амбициозно начинание: да премине на колело близо десет хиляди километра от Нидерландия до Токио, за да популяризира каузата на регенеративното земеделие. Преминала през Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия, тя вече е в България. Навсякъде тя посещава ферми и среща се с производители, за да разговаря за мисията на възстановителното (регенеративното) земеделие: добри добиви и добра устойчивост. В сряда, 5 май, в 10:30 ч. Кирстен ще бъде на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, където ще разговоря със семейни ферми, които произвеждат устойчиви храни в природни райони, с представители на Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, организатор на пазара, както и с представители на Велоеволюция.
Още 11-годишна Кирстен започва да се занимава с гребане, което е правила вече почти 20 години. И макар да има завидни успехи, на три пъти – 2012, 2016 и 2020 – не успява да спечели олимпийска квота: отчасти лош късмет, отчасти травми. Приятелят й Дирк обаче ще се състезава в Токио 2021 в нидерландската четворка за мъже с добри шансове за успех. И Кирстен решава да проправи свой път до Токио: с колело! Следете наживо маршрута й.
„След като изпуснах Олимпийските игри като гребец, тръгвам по алтернативен път до Токио: с колело. Мисията ми е да повишава осведомеността и да събирам дарения за проекти за регенерация на екосистемите“, разказва Кирстен Вийлард. „Регенеративното земеделие превръща сухите запустели райони в плодородни, използвайки комбинация от животни, интелигентно земеделие и стари природни принципи. Така се възстановява биологичното разнообразие“. Тя е убедена, че с работата с природата, вместо срещу нея, такива проекти имат капацитета да дадат втори шанс както на природата, така и на обществото.
Регенеративното земеделие – наричано още интелигентно климатично земеделие – залага на земеделски практики, които възстановяват почвата, връщайки в нея въглеродния двуокис (CO2). Практикуването му от големите производители на храни, но и от малки ферми подобрява природните ресурси, вместо да ги изчерпва. Регенеративното земеделие е доказало, че е възможно да се отглеждат пресни, здравословни храни по устойчив начин, в обновена почвена екосистема, с намалена зависимост от торове, пестициди и хербициди. Така пчелите и другите опрашители се връщат на полето, а птиците и полезните насекоми помагат опазването им от вредителите.