1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Неочаквано високи добиви на зърно в световен мащаб

Неочаквано високи добиви на зърно в световен мащаб

Световната зърнена реколта може да бъде по-голяма от досегашните очаквания. Това се казва в най-новата прогноза на Международния съвет по зърното. Добрият добив допринесе за големите количества.

Предвижданията на експертите в Лондон са за 1 милиард и 100 милиона тона царевица. Това са 29 милиона по-малко от миналогодишното количество, но с 8 милиона  над прогнозата от края на юли. Положителната корекция се дължи основно на подобрените условия в Съединените щати.

За пшеницата се прогнозират рекордните 764 милиона тона, като и при тази култура има малка корекция нагоре, с около 1 милион тона. И тук причината е в изненадващо добрите добиви от зимна пшеница в Съединените щати, Украйна и някои региони на Европейския съюз. През миналата година стопаните по света прибраха общо 733 милиона тона.

Като цяло зърнената реколта може да достигне 2 милиарда и 159 милиона тона, т.е. със 17 милиона повече, отколкото през 2018 година. Ще нарасне и търсенето, смятат експертите от Международния съвет по зърното. През новия сезон потреблението ще надвиши производството с 27 милиона тона, а складовите наличности ще се свият до 598 милиона тона. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.