1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Парадокс: Ниски добиви и ниски цени на зърното

Парадокс: Ниски добиви и ниски цени на зърното

Мария Дикова: Справяме се с работа, упоритост и с любов към земята

Типичен пример за средно по мащаби зърнопроизводство. Семейната фирма на Мария Дикова обработва 6 000 дка в общините Балчик и Каварна. Създадена е през далечната1994 г., като началото е поставено от баща й. Надеждите на Мария са компанията да остане в ръцете на сина й – трето поколение в агробизнеса.

От 1994 г. до сега земеделието претърпя много промени, отчита Дикова - по отношение на климата, пазарите, земеделската политика. Изискванията на новата ОСП са много тежки и ни костват голям ресурс, за да ги спазим, признава производителката.

Тази година е сред най-тежките в зърнопроизводството - продукцията е с висока себестойност и няма възвръщаемост. При среден добив за Добричка област от 550 кг/дка и цена от 400 лева за тон, приходът е 220 лв., а себестойността без включена рента е от 180 лв. нагоре, изчислява земеделката. На практика се получава парадокс – ниски добиви и ниски цени на пшеницата.

Картината при пролетните култури също е много тревожна - ниски резултати от слънчогледа – от 50 до 170 кг/дка, при цена 750 лв. за тон, а при старта на жътвата на царевицата резултатите са от 25 до 170 кг/дка в Североизточна България. В някои райони дори няма да реколтират, убедена е Дикова. Заради тежката суша есенната кампания е застрашена. На фона на лошите новини за бранша и за стопанството, има и светли лъчи – Мария е подписала договор към Местна инициативна група за закупуване на пролетна сеялка и изпълнява инвестиция за изграждане складове за зърно със собствени средства и кредит.

„Справяме се с работа, упоритост и с любов към земята“, обобщава оптимистично Мария.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.