1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕФСА препоръчва превантивна имунизация на птиците

ЕФСА препоръчва превантивна имунизация на птиците

По този начин ще се намали броя на нови огнища и ще се съкрати времетраенето на отделните вълни от заболяването

Превантивната имунизация на домашните птици може да помогне за ограничаване на разпространението на птичия грип. Затова от Европейската агенция по безопасност на храните съветват стопаните да предприемат такава мярка.
 
Имунизацията е изпитан и доказан метод за забавяне на разпространението на високозаразния вирус, изтъкват от ЕФСА. Според експертите най-добрата стратегия се състои в превантивната имунизация на особено застрашени видове птици, отглеждани в рискови региони. По този начин ще се намали броя на нови огнища и ще се съкрати времетраенето на отделните вълни от заболяването.
 
Затова от Агенцията съветват най-голямо внимание да се обърне на популациите от патици и гъски. При наличието на нови случаи се препоръчва извънредна имунизация, като това се отнася най-вече за стопанства в радиус от 3 километра около първоначалното огнище.
В същото време специалистите подчертават, че имунизацията е само един елемент от борбата с птичия грип и не може да замени контролните и хигиенните мерки. Те, заедно с имунизацията, са части от интегрирания подход, изтъкват от Агенцията. 
 
Към днешна дата в Европейския съюз има само една ваксина за кокошки. Тя се прилага чрез инжектиране, като това трябва да стане до шестата седмица след излюпването на пилето, или още преди това в яйцето. Засега науката не разполага с достатъчно данни колко дълго ваксината предпазва от зараза, напомнят от ЕФСА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.