1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Три държави от ЕС настояват за нова ваксина против син език

Три държави от ЕС настояват за нова ваксина против син език

От началото на септември в Нидерландия са регистрирани повече от 2 600 случая на заболяването

Министрите на земеделието на Нидерландия, Германия и Белгия призоваха фармацевтичните компании бързо да разработят нова ваксина срещу син език. Апелът идва на фона на разрастващата се епидемия от заболяването, която може да нанесе големи щети в животновъдството.
 
От началото на септември в Нидерландия са регистрирани повече от 2 600 случая на син език. Болестта се предава от мушици и засяга предимно овце и говеда.Тя се разпространи и в граничните региони на Германия и Белгия.
 
Епидемията има трагични последици за животните и фермерите. Произтичащите от това санитарни ограничения вероятно ще засегнат износа на животни от засегнатите държави.
Въпреки че съществуват ваксини за определени видове син език, това не се отнася до серотип 3, вариантът, открит при сегашните огнища. Поради това тримата министри -  на Нидерландия, Германия и Белгия - призоваха фармацевтичната индустрия бързо да разработи ваксини, пригодени за този серотип.
 
Въпреки че през зимните месеци рискът от предаване на болестта син език чрез насекоми ще бъде по-незначителен, желателно е да има налична ваксина до няколко месеца - през пролетта температурите отново се покачат и рискът от бързото разпространение на заразата нараства.
Междувременно, министърът на земеделието на Германия Джем Йоздемир предложи Европейският съюз да вземе нещата в свои ръце. Според него координацията между съседни държави с цел разработването на ваксина е също толкова важна, колкото и възможността Брюксел да стартира европейска изследователска инициатива. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.