1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Защо от българските охлюви се правят супер продукти

Защо от българските охлюви се правят супер продукти

Едно от важните изисквания към фермите е охлювите да бъдат....щастливи

Мария Тодорова, съавтор на 5 изобретения, работи с български фермери, които отглеждат охлюви и произвежда лечебни и козметични продукти. Тя беше отличена с почетен диплом за млад изобретател на ежегодните награди на фондация „Еврика“. Едно от важните изисквания към фермите е охлювите да бъдат....щастливи. Ето защо. 
Мария Тодорова, биотехнолог:
„Като правим различните изследвания, самият екстракт от охлюв, който използваме, е резултат на тяхното състояние – никак не е без значение дали охлювите са стресирани или спокойни. Затова ние осъществяваме доенето в едни оптимални за охлювите условия. Самото събиране на слузта от охлювите става щадящо, без нито един охлюв да умира. Даже напротив, те са щастливи, съвокупляват се съвсем спокойно и доста интензивно след самото доене. За да имаме качествени продукти, условието е охлювите да бъдат здрави. Да имат определено тегло, определена възраст, защото това има пряко отношение към състава на слузта. В лаборатория правим екстракта, т. е.,  ние не използваме никаква част от месото на самите охлюви, и затова те продължават нормалния си начин на живот и са щастливи.“ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.