Едно от важните изисквания към фермите е охлювите да бъдат....щастливи
Мария Тодорова, съавтор на 5 изобретения, работи с български фермери, които отглеждат охлюви и произвежда лечебни и козметични продукти. Тя беше отличена с почетен диплом за млад изобретател на ежегодните награди на фондация „Еврика“. Едно от важните изисквания към фермите е охлювите да бъдат....щастливи. Ето защо.
Мария Тодорова, биотехнолог:
„Като правим различните изследвания, самият екстракт от охлюв, който използваме, е резултат на тяхното състояние – никак не е без значение дали охлювите са стресирани или спокойни. Затова ние осъществяваме доенето в едни оптимални за охлювите условия. Самото събиране на слузта от охлювите става щадящо, без нито един охлюв да умира. Даже напротив, те са щастливи, съвокупляват се съвсем спокойно и доста интензивно след самото доене. За да имаме качествени продукти, условието е охлювите да бъдат здрави. Да имат определено тегло, определена възраст, защото това има пряко отношение към състава на слузта. В лаборатория правим екстракта, т. е., ние не използваме никаква част от месото на самите охлюви, и затова те продължават нормалния си начин на живот и са щастливи.“