За 35-40 лв. на ден трудно намираш работници, казва още председателят на Асоциация Български пипер
За насърчаване на зеленчукопроизводството е необходима държавна помощ, която да гарантира запазване на местните производители. Особено това е наложително в условия на нестабилен климат, коментира Данчо Кощилаков. А производствените разходи за пипер са се вдигнали многократно, посочи той. Сега са от 2800-3100 лв. на декар и прави сравнение какви са били предишни години.
В пъти по-ниска е изкупната цена за преработка. А добивът от дка е около 3,5 до 4 т. При екстремни обстоятелства финансовите резултати биха били катастрофални. Също като в землищата на селата Ръжево Конаре и Дълго поле, където около 1 500-2 000 декара с пипер се оказаха под вода от поройните дъждове в района.