1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК може да наложи финансови санкции заради злоупотребите по САПАРД

ЕК може да наложи финансови санкции заради злоупотребите по САПАРД

Съдът отхвърли искането за отстраняване на зам.-шефа на фонд "Земеделие"

 

Представителят на Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в Европейската комисия, Кай Мартенсен, каза пред журналисти днес, че е изискал да му бъде предоставена информация по сигналите за злоупотреби, свързани с програма САПАРД, които са постъпили в МВР.

Мартенсен е част от екипа експерти, които са в София за редовното заседание на мониторинговия комитет по САПАРД.

Кай Мартенсен посочи, че ако се докаже неправомерно използване на средства по програмата и бъдат открити нередности в системата, ЕК ще наложи съответните финансови санкции на страната ни. Те ще зависят от вида и степента на нарушение и могат да бъдат или намаляване на сумите по определени проекти, или България да бъде лишена от определен процент от общия бюджет по годишното финансово споразумение като цяло за САПАРД.

Мониторинговият комитет по програма САПАРД провежда първото си годишно заседание днес, за да разгледа всички въпроси, свързани с прилагането на програмата у нас.

До 30 юни т. г. трябва да бъде готова и междинната оценка по изпълнението на програма САПАРД у нас от предварително избрана чрез търг независима фирма, съобщи зам.-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев. Ако това не бъде извършено в срок, има вероятност да спре финансирането на проекти по програмата, заяви той. 

През следващата седмица заместник-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев ще предложи да се сформира парламентарна анкетна комисия за програмата САПАРД, съобщи той пред журналисти в Стара Загора. 

Седемдесет сигнали за нарушение са изпратени досега в Брюксел. По данни на партията "Ред, законност, справедливост" над 50 процента от средствата по програма САПАРД  са усвоени от корпоративния бизнес, а не от земеделски производители, за които беше създадена програмата.

Сред облагодетелстваните в Старозагорска област според Яне Янев има висши държавни служители от областната администрация, както и народни представители.

От 1999 година до днес няма проверка на нарушенията, защото досега това става от контролния съвет на програма САПАРД. Това означава ръководството на САПАРД само да контролира себе си, посочи депутатът. Той очаква от Брюксел до месец да започне проверка по сигналите за нарушения.

Междувременно днес състав на Софийски градски съд отхвърли искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Красимир Неделчев.

Управителният съвет на фонд "Земеделие" уволни зам.-директора ден след като прокуратурата повдигна три тежки обвинения срещу него за пране на пари и получаване на подкуп от фирми, кандидатстващи по програма САПАРД.

Обвинението е взимане на подкуп от 357 хиляди лева и злоупотреба със служебното си положение.

В мотивите си съдът посочи, че обвинението не е ясно формулирано и че липсват конкретни данни кой е дал парите на Неделчев и за какви действия. Според прокурора, който заяви, че не може да се съгласи с определението на съда, въпросът за доказателствата изобщо не е бил коментиран.

В обвинението ясно се казва, че има извършване на операции със средства, за които може да се предполага, че са от подкуп, коментира прокурорът по делото. За това има категорични доказателства, допълни той. Вчерашното изискване на съда едва ли не означава, че трябва да има внесен обвинителен акт. Ако имаше такъв, нямаше да има смисъл от мярка за процесуална принуда, коментира прокурорът. По думите му този състав на СГС не е направил преценка на събраното до тук, защото е коментирана само формулировката на обвинението. На този етап Неделчев отказал да дава обяснение пред прокурор, възможно е обаче проектите по програма САПАРД, за които Неделчев е оказвал влияние, според прокурора да са напълно законни.

Прокурорът допълни, че за да поиска отстраняването на Неделчев има опасението, че той може да окаже влияние върху служители, които ще бъдат разпитвани в по-напреднала фаза по процеса. Ако ги разпитам преди внасянето на обвинителния акт, техните показания няма да имат стойност, коментира още прокурорът. Той допълни, че ще протестира срещу решението на съда.

"Това, което се пише, не е истина", коментира самият Неделчев. Той заяви пред журналисти, че не се чувства виновен, продължава да ходи на работа и за момента отказва да дава обяснения по случая./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.