Основната мотивация е желанието да се спазват принципите на устойчивост и защита на животните
Швейцария стана първата държава в Европа, в която има подадено заявление за производство на лабораторно месо. Вносител на искането е израелска стартъп-компания, поясняват от Федералната служба за безопасност на храните.
Продуктът ще бъде пуснат на пазара в сътрудничество с голяма швейцарска верига за хранителни стоки, като на първо време ще бъдат снабдявани само заведения. Израелската компания е подала подобни заявления и в Сингапур и Израел, където също ще си партнира с местни фирми за дистрибуция.
От израелския стартъп съобщават, че през последните две години са провели мащабно проучване на потребителските нагласи в Швейцария и са установили, че 74 процента от населението са готови да опитат култивирано в лабораторни условия месо. Основната им мотивация са любопитство и желанието да спазват принципите на устойчивост и защита на животните.
Според фирмата съвместното предлагане на месо, направено от клетъчни култури, както и на конвенционално, добито от животни, може да допринесе за по-стабилното снабдяване на населението с животински протеини и мазнини. Освен това швейцарският пример би могъл да помогне за популяризирането на лабораторното месо и в други страни.